Enkel- of hielontlastingsorthesen

Een ontlastingsorthese is meer dan een beschermingsorthese, het is een orthese die de interne krachten die op een fractuur inwerken opvangt buiten de breuk en die gebruikt wordt tijdens een groot deel van de dag om vroegtijdige activiteit of belasting mogelijk te maken. De vakterm is TCC, (Total contact cast). Het is een techniek die o. a. gebruikt wordt om diabetische voetwonden te laten genezen en om de voet te beschermen in een vroeg stadium van Charcotvoet. TCC wordt als gouden standaard voor de behandeling van actieve Charcotvoet beschouwd. 

Er bestaan verschillende soorten verwijderbare ontlastingsorthesen (cast walkers genoemd) voor onderbeen en voet ofwel alleen voor de voet (halve schoenen, zoals de Barouk-schoen). Er bestaan ook verwijderbare ontlastingsorthesen die door kleine technische ingrepen niet-verwijderbaar gemaakt kunnen worden, zogenaamde instant TCC’s …

Net zoals orthopedische zolen bestaat er een breed gamma in deze orthesen (bv. korte of lange orthesen, de Diabetic Walker, de Aircast Pneumatic Boot,….. ). Afhankelijk van de aandoening, de graad van aantasting en de plaats van de aandoening zijn deze orthesen prefab ofwel op maat gemaakt en kunnen enkele aanpassingen nodig zijn om de optimale orthese te ontwikkelen.
Uw orthesist is opgeleid om u de beste hulp te verstrekken.